Ik denk dat deze klant onze dienstverlening niet waardeert.

‘Gedachtenlezen’ kunnen we beter dan we denken. Het gaat ongeveer zo: -ik denk dat mijn baas vindt dat ik dit project niet goed aanpak- of -ik denk dat mijn collega’s vinden dat mijn inbreng niet belangrijk is-. Het belangrijkste kenmerk van ‘gedachtenlezen’ is, dat ik denk te weten hoe anderen (klanten/collega’s/bazen/ medewerkers)  over mij of mijn organisatie denken.

Deze ‘mind-reads’ komen heel veel voor in de dagelijkse omgang in werkend Nederland.
Overal waar wij workshops geven en een team bewust maken van het begrip ‘mind-reads’, komen er talloze boven water.

Ze zijn een uiting van vluchtgedrag (weg bewegen van de realiteit zoals die is). Als ik een mind-read heb, –ze denkt dit van mij-, houd ik me meer bezig met mijn eigen aanname dan met de realiteit van de situatie. De aanname maakt dat ik geen oog heb voor de realiteit. Ik blijf er over nadenken en speculeren, waardoor ik geen ruimte meer heb om effectief te handelen.

Hoewel sommige mensen ‘mind-reads’ checken, gebeurt dat in de praktijk heel weinig. Het hoort niet tot onze bedrijfscultuur om iemand te vragen of de gedachten die ik op hem of haar projecteer, kloppen. Dus blijven we er mee zitten. De prijs voor organisaties waarin dit veel voorkomt is hoog: medewerkers houden zich meer met hun eigen speculaties bezig en minder met de echte problemen en doelen van de organisatie.

Toch is het heel eenvoudig een mind-read te ontdoen door er gewoon naar te vragen.
‘Klopt het dat je meer verwacht had van onze ICT ondersteuning?’
Als de mind-read bevestigd wordt, weet ik waar ik aan toe ben en kan ik me instellen op de realiteit door bijvoorbeeld de ICT ondersteuning te verbeteren. Als de mind-read ontkend wordt en ik geloof de ander, dan weet ik dat het een realiteit was die alleen in mijn hoofd bestond. Ik kan dan opnieuw kijken naar de realiteit.

Mind-reads checken heeft een positief effect op de relatie, ongeacht de uitkomst. Ik laat iets van mijn ‘onderwaterscherm’ zien door een mind-read te checken en dat werkt ontwapenend.  Als een team bewustzijn ontwikkelt op de eigen mind-reads en deze consequent checkt, wordt een belangrijke hinderpaal voor teamontwikkeling weggenomen.

Beste lezer, ik wil tot slot graag een mind-read bij je checken. Ik denk dat je vindt dat ik te veel uitweid. Klopt dat?

 

Auteur: Peter Kunneman