Leve het team

Groepsdynamiek: van boosdoener naar bondgenoot

Peter Kunneman, Paula Nordhauzen - Boom uitgevers Amsterdam

Herken je deze gedragspatronen in je team?

- Chaotische vergaderingen zonder besluiten 
- Afkraken en steeds ja-maar zeggen
- Klagen en roddelen
- Terugtrekken en afhaken

Groepsdynamiek kan managers en professionals gek maken: wat gebeurt er toch in de onderstroom van een team, vooral wanneer het niet goed loopt?Image

Ga surfen op groepsdynamiek

Peter Kunneman is te gast in podcast De Boekenpraktijk. Willem van Leeuwen praat met hem over het werken in teams én hoe conflicten en emoties daarin hun plek hebben.

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Meer de podcast lees je op managementboek.nl.


Zo werkt Systems-Centered Training (SCT) in een team
Leve het team neemt je mee in het verhaal over Hugo, een ervaren manager, die de opdracht krijgt een grote aanbesteding te winnen. Hij wil een goed samenwerkend team en besluit samen te werken met een SCT-coach. Je volgt de ontwikkeling van het team op de voet en ziet in de hoofdstukken ‘Door de SCT-lens’ wat er onder de oppervlakte gebeurt.


Wat is Systems-Centered Training (SCT)?
Dit is het eerste Nederlandstalige boek over Systems-Centered Training (SCT) in organisaties. SCT is praktisch, vernieuwend en effectief. De methode is gebaseerd op Yvonne Agazarians theorie van levende menselijke systemen. Teams ontwikkelen zich ermee in prestatie en werkklimaat.


‘Het team is alles!! Een fascinerende inkijk in hoe teams nou echt werken.’ - Sander van ’t Noordende, CEO Randstad

‘Geweldig om te lezen hoe een team leert onderling gedoe aan te pakken en zo energie vrij te maken voor het gezamenlijk doel.’ - Léon Kempeneers, Managing Director Philips BeneluxBestellen via:

Image
Image
Image
Image
Training 'Leve het Team'

Ontdek de methode uit het boek zelf!
In deze training -gegeven door de auteurs zelf- leer je hoe teams veranderingen in kleine stapjes verwerken. Zo ontwikkelen teams zich in productiviteit en werkklimaat.

Meer informatie vind je bij ons aanbod.

Auteurs
Peter Kunneman

Organisatieadviseur Peter Kunneman begeleidt organisaties als gelicenseerd SCT-coach.

'Als consultant werkte ik ruim dertig jaar – bij onder meer Accenture – aan verandermanagement. Daarna leidde ik in de rol van projectdirecteur (tendermanager) aanbestedingen in de publieke sector, zoals de OV-chipkaart en de A2-tunnel in Maastricht.

Mijn blik op mensen en groepen veranderde radicaal toen ik in 2009 in York (UK) een introductieweek SCT meemaakte, gegeven door Yvonne Agazarian. In een week tijd veranderde een groep van twintig mensen die elkaar niet kenden, komend uit alle windstreken, in een hechte groep waarin de eigen groepsdynamiek onderzocht werd: spanningen, speculaties, irritatie, boosheid en saamhorigheid. Ik ontdekte hoe fijn ik het vind om met teams te werken.

Dat inspireerde mij om ander werk te gaan doen: ik werd teamcoach op basis van SCT. Nu zie ik in mijn werk teams ontwikkelen van vluchtsystemen tot geoliede, doelgerichte samenwerkingssystemen. Sinds 2017 ben ik gelicenseerd SCT-practitioner.

Ik schreef het theoriegedeelte (door de SCT-lens) van Leve het team en werkte samen met Paula aan de samenhang tussen theorie en verhaal.'


Image

Paula Nordhauzen

Paula Nordhauzen werkt als projectleider in verandertrajecten en volgt de SCT-opleiding.

'Na mijn studie communicatie werkte ik in het bedrijfsleven als projectleider en later als interim-manager.

Tijdens een conferentie in Philadelphia in 2019 ontdekte ik SCT als landkaart waarmee je naar groepen en naar je eigen gedrag kunt kijken. Ik bleek in mijn eentje ook een compleet ‘systeem’ te zijn. Een eyeopener! Ik zag de potentie van dit gereedschap om mensen in organisaties beter te laten samenwerken. Dus startte ik met zowel de SCT- als de SAVI- opleiding.

Ik hou ervan complexe onderwerpen toegankelijk te maken. Dat doe ik onder meer door verhalen te delen en vooral door te schrijven. Zo schreef ik veel blogs en artikelen over zelforganisatie, communicatie en samenwerken.

Peter vroeg me samen een toegankelijk Nederlandstalig boek te maken om de diepte van SCT te ontsluiten en de toepasbaarheid in organisaties te laten zien voor iedereen die daar nieuwsgierig naar is. Ik zei direct ‘JA!’


Image
Boeklancering september 2022
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Peter Kunneman, 06 53 16 84 52
Hella Ritz, 06 55 32 77 17


Contact

SCT® en Systems-Centered® zijn geregistreerde handelsmerken van het Systems-Centered Training and Research Institute, Inc., een non-profit organisatie. SAVI® en SAVIGrid® zijn geregistreerde handelsmerken van Claudia Byram & Frances Carter.

© 2020 Licht op de Zaak